Zavádění příkrmů je pro každou maminku velké téma a řada maminek řeší, zda dětskou výživu určenou pro první příkrmy vařit doma, anebo kupovat ve skleničkách a kapsičkách. A druhou otázkou bývá, zda kupovat potraviny v bio kvalitě či ne.
Velká část maminek se alespoň v prvním roce života dítěte, příp. déle rozhodne kupovat potraviny v bio kvalitě, i přestože jejich cena je vyšší. Výhody a nevýhody bio potravin rozebírám v článku „Jsou bio potraviny skutečně zdravější?“>>
Kvalita použitých surovin je totiž vyšší a navíc kvůli přísnějším normám obvykle neobsahují přidané cukry, škroby a jiná aditiva. Potraviny používané do výživy „ve skleničkách“, a zvláště těch v bio kvalitě, jsou přísně kontrolovány a vybírány, takže je mohu jen doporučit.
Mezi značky dětské výživy s bio surovinami patří Hipp (mají v nabídce jak masozeleninové, ovocné příkrmy, samotné maso, které můžete přidat do zeleninového příkrmu, ale i polévky či nápoje), Alnatura, Ella´s kitchen (ty jsou docela drahé), Holle (také vřele doporučuji), Alete, Babylove a další.
Mezi hlavní výhody bio potravin patří:
Mezi nevýhody patří:
Opravdu kvalitní bio potraviny jsou skvělý start do života, protože:
Proto maminky učím, jak zavádět příkrmy skutečně zdravě – podle odborníků na výživu dětí, lékařů, logopedů a psychologů. Jestli si také chcete ušetřit práci a starosti (naučíte se vychytávky, dozvíte zajímavosti a souvislosti se zdravím i psychikou dětí…) a mít přípravu příkrmů pro děti od 6 měsíců do 3 let věku v malíčku, tak mrkněte sem>>
Velkým pomocníkem jsou znovuplnitelné kapsičky, které koupíte např. v drogerii DM, a naplníte je jogurtem, doma připravenou stravou či rozmixovaným ovocem. V balení jich je 6 a stojí kolem 150 Kč a můžete je prát i v myčce.
Pokud se rozhodnete podávat dítěti příkrmy ze skleniček vybírejte ty v bio kvalit a bez přidaných cukrů, škrobů (mouka apod.), nadbytku soli (do roka věku rozhodně bez soli).
Tedy sledujte, aby výrobek neobsahoval přídavek cukru, soli či lepku dříve, než je to vhodné, protože ne všichni výrobci dodržují výživová doporučení pro kojence, resp. si je občas upravují a vykládají podle svého. Nadbytek soli zatěžuje ledviny a zakládá na budoucí potíže s vysokým krevním tlakem a kardiovaskulárními chorobami (infarkt myokardu apod.).
Je potřeba pečlivě číst etikety, protože se může stát, že v hlavním nadpisu je uvedeno, že příkrm obsahuje například mrkev, brambory a maso, ale v drobně psaném textu najdete, že obsahuje např. i fazolky nebo cibuli a to může dítěti způsobit zažívací potíže, alergii apod. a je třeba o tom vědět. Při zavádění nové potraviny je potřeba, aby příkrm obsahoval vždy jen 1 novou potravinu (pro snadnou identifikaci v případě alergické reakce).
Označení věku dítěte na příkrmu, pro který je příkrm určen/vhodný, je jen orientační, určeno výrobci, nikoli lékaři! Takže na uvedený věk neberte ohled a potraviny zavádějte pomaleji, postupně a k věku vašeho dítěte přidejte vždy 2 měsíce, pokud je kojené. Tedy například: je-li příkrm výrobcem určen pro děti od 10. měsíce věku, podejte ho vašemu dítěti nejdříve po 12. měsíci věku.
A stejně tak, že výrobce povoluje například určité křupky od 6. měsíce věku neznamená, že jsou vhodné pro půlroční dítě. Někdy mi přijde, že výrobci by byly nejradši, kdyby to mohlo jíst už novorozeně, aby měli odbyt pro své výrobky. 🙂
Stejně tak se nenechte zlákat sušenkami. Rozhodně uděláte lépe, když dětem cca kolem 9.-10. měsíce věku dáte nesolené, neslazené kukuřičné, pohankové či rýžové křupky. Děti nepotřebují sladkou chuť, nejsou na ní „závislé“ jako my dospělí, tedy do té doby než jim ji představíte… 🙂
Zbytečně sladké bývají i hotové kaše či umělá mléka v tetrapaku. Navíc bývají ošetřeny UHT technologií, jako trvanlivé mléko, které proto spousta lidí zavrhuje a dává přednost čerstvému.
S jogurty je to stejné. Proč dětem dávat jogurty plné náhražek, cukrů a zahušťovadel ve formě škrobů, když zdravější, výživnější a chutnější je klasický bílý jogurt, ideálně bio. Vřele doporučuji Hollandii bio, řekla bych, že je to nejkvalitnější jogurt na našem trhu.
Dávejte pozor i na hotové mléčné výrobky, které můžete koupit v drogerii nebo lékárně. Krom toho, že bývají sladké, obsahují i konzervanty, což poznáte podle toho, že je není třeba ani skladovat v lednici (neobsahují často ani žádné živé mléčné bakterie, probiotika – více ve článku „Pevné zdraví aneb TOP probiotika (nejen) pro maminky a miminka“>>).
Některé příkrmy výrobci doporučují již dětem od 4. měsíce věku, ale pro to není v drtivé většině případů žádný důvod a ani to není zdravé a já to rozhodně nedoporučuji. Doporučuje se plné kojení minimálně do ukončeného 6. měsíce věku a pak postupně pomalu začít s příkrmy, není kam spěchat, spíše naopak. U nekojených je možno začít o pár týdnů dříve, ale i tam bych u prospívajících dětí doporučila počkat na ukončených 6 měsíců.
Indikátorem kvality příkrmu, vařeného, ale zvláště kupovaného, jsou děti samy – často se stává, že i když dáte dítěti ochutnat 3 různé příkrmy (stejné složení potravin, ale různý výrobce), vybere si to kvalitnější a zdravější, protože má citlivé chuťové „senzory“ (děti poznají, když je v příkrmu více zahušťující mouky než zeleniny či jiná nevhodná aditiva). 🙂
Závěrem tedy, jak odpovědět na otázku „Příkrmy – vařit či kupovat?“ řada nutričních terapeutů a lékařů včetně mě radí, držet se zlaté střední cesty, tedy kombinovat doma připravené jídlo (ideálně z bio surovin a dbát na kvalitu) s kvalitními kupovanými příkrmy, ideálně bio bez zbytečných aditiv (cukry, škroby…). Je to nejen zdravé, jistější, ale i praktické, protože čas můžete věnovat sobě a miminku. 🙂
Já měla také spoustu nejasností a na doporučení z brožurek od lékařů jsem měla jiný názor. Věděla jsem, že způsob stravování v prvních letech života má vliv na celoživotní zdraví, a tak jsem nechtěla nechat nic náhodě a vzdělávala se u odborníků na dětskou výživu, logopedů i dětských psychologů a naučila se spoustu zajímavostí a vychytávek, jak na to a získala jistotu.
Byla jsem nadšená, že je Vilík oproti ostatním zdravý (některé děti totiž trápí alergie a intolerance, koliky a bolesti bříška či zácpa a ty starší dokonce obezita…) a přitom mi příprava stravy zabere minimum času! Když jsem to zvládla já, zvládnete to také!
V nově aktualizovaném e-Booku „Příkrmy od A do Z“ najdete informace od odborníků na výživu dětí, logopedů, psychologů, lékařů, doplněné o maminkovské zkušenosti. Maminky o e-Booku říkají: