Jsou bio potraviny skutečně zdravější?

Spousta maminek přechází v době zavádění příkrmů na bio potraviny. Ale jsou bio potraviny skutečně zdravější..?

Naše zdraví nejvíce ovlivňuje naše strava.

Bez té totiž žít nemůžeme, a proto právě v potravě se do našeho organismu může dostávat množství nežádoucích, někdy dokonce nebezpečných, látek. Záleží na tom,  jak moc zdravě se stravujeme a jak moc si kupované potraviny vybíráme a čteme etikety…

Konvenční („ne-bio“) potraviny, především ovoce a zelenina, mohou obsahovat a často také obsahují (v závislosti na druhu potraviny a jejím původu) různá množství reziduí pesticidů, herbicidů a dalších látek používaných při pěstování. Běžné omytí vodou je mnohdy bohužel neodstraní.

Konvenční živočišné produkty (masné a mléčné výrobky, vejce) mohou naopak obsahovat rezidua antibiotik, hormonů a dalších léků podávaných zvířatům. Pokud jde o masné výrobky, je tu navíc i otázka etiky, která leží na srdci spoustě lidí. A někteří z nich se v důsledku toho stali vegetariány, anebo kupují maso a mléčné výrobky převážně v bio kvalitě, čímž se těmto aditivům vyhnou a navíc podporují chovatele, kteří připravují zvířatům mnohem lepší podmínky pro život, což se výrazně promítne i na kvalitě jejich mléka, masa a vajec.

Používání nejrůznější chemie má několik důvodů. Výrobky pak mají například delší trvanlivost a prodejci je mohou dlouho nabízet a prodávat. Dalším důvodem je potřeba vyprodukovat dostatek ovoce/zeleniny, který by uživil velké množství lidí.  Jenže vzhledem k používání nevhodných postupů pěstování (např. nestřídání potravin pěstovaných na daném úseku pole, „neodpočinutí“ na živiny již „vyprahlé“ půdy a její dohnojení přírodními způsoby apod.) to půda již sama nezvládá, a „musí“ se používat razantní chemičtí pomocníci. Uznávám, že jsem to dost zjednodušila, ale snad mi odborníci prominou. 🙂

Samostatnou kapitolou je chemie ve formě tzv. éček v průmyslově vyrobených výrobcích, o kterých jsem psala ve článku „Tajemství éček odhaleno – bezpečná či nebezpečná?“ zde>>

Biopotraviny nejsou to samé jako farmářské výrobky.

V potravinách v bio kvalitě se díky zákonům a nařízením smí vyskytovat (jednoduše řešeno) jen zlomek aditiv, a to z velké většiny jen ta přírodní. Ovšem pozor! Je rozdíl mezi biopotravinami a farmářskými výrobky, které můžeme koupit na farmářských trzích.

Biopotraviny musí být označeny příslušným zelenobílým pruhovaným logem s názvem Produkt ekologického zemědělství a jsou tedy pěstovány dle platných norem (velmi zjednodušeně řečeno – bez zakázané chemie).

Naopak farmářské výrobky jsou výrobky vypěstované farmáři, často regionálními, a to tradičními postupy. To ovšem nutně neznamená, že jsou vyrobené/vypěstované bez chemie. Ale mohou, a nezřídka také opravdu bývají, v bio kvalitě (nebo bio kvalitě hodně se blížící), pokud byly při jejich výrobě respektovány normy pro bio potraviny.

U biopotravin (především ovoce a zeleniny) mě osobně ale občas přijde, že je určitý problém s jejich náchylností k plesnivění – snad protože nejsou „ochráněny“ různými chemickými přípravky – takže je potřeba jejich včasná konzumace.

Vliv má jistě i jejich občasné dovážení z jižních zemí, a to zvláště v zimě, kdy u nás určité druhy nerostou. Nezbytnost tohoto často dlouhého transportu, vliv přepravních podmínek (teplota a vlhkost v přepravním prostředku vyhovující jednomu druhu zeleniny/ovoce, ale škodící jinému) nebo způsob jejich zabalení, který vede k zapaření, mají dle mého názoru vliv na to, že podléhají rychle zkáze, což je škoda.

To vše je ale samozřejmě problém i konvenčního ovoce a zeleniny. Plísně napadají ale i potraviny jako jsou ořechy, zvláště některé druhy podléhají rychle zkáze. Problém ovšem je, že napadení potraviny plísní v počátečních stádiích není okem patrné, ale našemu organismu škodí (např. aflatoxiny poškozují játra).

Samozřejmostí je, že pokud je potravina napadena plísní na jednom místečku, je potřeba ji vyhodit celou a neokrajovat plesnivou část!

Spousta lidí ovšem poukazuje i na „odvrácenou“ stranu bio potravin, mezi kterou může patřit jejich vysoká cena, omezené množství, které je k dostání (zvláště v některých ročních obdobích). A spousta skeptiků má obavy, že i bio potraviny jsou ošetřovány chemií. Mají totiž dojem, že ohlídat dodržování předpisů je možné jen těžko…

Elegantním, ale možná poněkud náročnějším, řešením je pěstovat si bio zeleninu a ovoce na balkóně nebo na zahrádce. Stejně jako my… 🙂 Ovšem nesmíte samozřejmě používat chemii, jinak nemáte „bio“. 😉

Mateřství se ale týkají především příkrmy, které spousta maminek včetně mě připravuje dítěti (alespoň  v prvním roce, ideálně v prvních 3 letech života) z bio potravin, příp. kupují výživu a kapsičky v bio kvalitě (na fotce je naše tehdejší zásoba na výlety 🙂 ), protože kvalita použitých surovin je vyšší, a navíc kvůli přísnějším normám obvykle neobsahují přidané cukry, škroby a jiná aditiva. Potraviny používané do výživy „ve skleničkách“, a zvláště těch v bio kvalitě, jsou přísně kontrolovány a vybírány, takže je mohu jen doporučit.

Mezi značky dětské výživy s bio surovinami patří Hipp (vyrábí jak masozeleninové příkrmy, tak polévky, ale i nápoje), Alnatura, Dm Bio, Ella´s kitchen, Holle, Alete, Babylove a další.

Mezi výhody bio potravin patří:

  • neobsahují rezidua pesticidů, herbicidů, hormonů, antibiotik a dalších látek s negativním vlivem na zdraví
  • obsahují vyšší obsah zdraví prospěšných látek, které náš organismus může lépe využít
  • obsahují obvykle i minimum aditiv jako cukr, kukuřičný škrob apod.

Mezi nevýhody patří:

  • trochu rychlejší tendence ke zkáze u ovoce a zeleniny
  • omezený sortiment v některých ročních obdobích a tedy obtížná dostupnost
  • vyšší cena

Řada maminek řeší, zda příkrmy vařit, nebo raději kupovat – o tom se dočtete v dalším článku zde >>

Kvalitní bio potraviny jsou skvělý start do života, protože to, jak se dítě stravuje v prvních 3 letech života, má stěžejní vliv na kvalitu jeho zdraví po celý zbytek jeho života!

A navíc způsob stravování v útlém dětství má nesporný vliv na osvojení zdravých návyků do budoucna. Takže dát si záležet na kvalitě stravy dítěte se rozhodně vyplácí! Více se dozvíte v kompletním průvodci zaváděním příkrmů eBooku „Příkrmy od A do Z“ zde>>

Kvalitní bio potraviny jsou rozhodně tím nejlepším pro zdraví dětí i dospělých...

Produkty v BIO kvalitě můžete nakupovat (já nakupuji už skoro 3 roky u Rohlíku a můžu ho vřele všem doporučit) například zde:

www.biozelenina.eu

www.svetbedynek.cz

http://freshbedynky.cz

www.lahodnosti.cz

www.rohlik.cz       

www.kosik.cz

Stáhněte si zdarma eBook „6 kroků ke zdravému kojenci“, kde se na pár stránkách naučíte, jak pro zdraví Vašeho děťátka udělat maximum a upevnit jeho imunitu! Tipy ale využijete i na starší děti.

Maminka-lékařka se zkušeností s léčbou neplodnosti (první miminko máme z IVF, ale druhé z přirozeného otěhotnění!) a vášní pro zdraví bez "chemie". Nadšená propagátorka Nevýchovy, která si užila krásné těhotenství i porod a zvládla strasti počátku mateřství se ctí. Autorka e-průvodce pro páry plánující miminko "Naše vítězství nad neplodností aneb 12 tipů, jak zvládnout umělé oplodnění", e-průvodce těhotenstvím a přípravou k porodu "Konečně těhotná aneb Jak mít pohodové šestinedělí a zvládnout porod s úsměvem", e-průvodce komplexní péčí o miminko"Deník novopečené maminky aneb Jak přežít šestinedělí a užívat si mateřství". "S intuicí, rozumem i humorem Vás provedu mateřstvím již od plánování miminka." Jak a proč jsem se stala z neplodné lékařky maminkou blogerkou si přečtěte zde.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů