Spousta maminek přechází v době zavádění příkrmů na bio potraviny. Ale jsou bio potraviny skutečně zdravější..?
Bez té totiž žít nemůžeme, a proto právě v potravě se do našeho organismu může dostávat množství nežádoucích, někdy dokonce nebezpečných, látek. Záleží na tom, jak moc zdravě se stravujeme a jak moc si kupované potraviny vybíráme a čteme etikety…
Konvenční („ne-bio“) potraviny, především ovoce a zelenina, mohou obsahovat a často také obsahují (v závislosti na druhu potraviny a jejím původu) různá množství reziduí pesticidů, herbicidů a dalších látek používaných při pěstování. Běžné omytí vodou je mnohdy bohužel neodstraní.
Konvenční živočišné produkty (masné a mléčné výrobky, vejce) mohou naopak obsahovat rezidua antibiotik, hormonů a dalších léků podávaných zvířatům. Pokud jde o masné výrobky, je tu navíc i otázka etiky, která leží na srdci spoustě lidí. A někteří z nich se v důsledku toho stali vegetariány, anebo kupují maso a mléčné výrobky převážně v bio kvalitě, čímž se těmto aditivům vyhnou a navíc podporují chovatele, kteří připravují zvířatům mnohem lepší podmínky pro život, což se výrazně promítne i na kvalitě jejich mléka, masa a vajec.
Výrobky pak mají například delší trvanlivost a prodejci je mohou dlouho nabízet a prodávat. Dalším důvodem je potřeba vyprodukovat dostatek ovoce/zeleniny, který by uživil velké množství lidí.
Jenže vzhledem k používání nevhodných postupů pěstování (např. nestřídání potravin pěstovaných na daném úseku pole, „neodpočinutí“ na živiny již „vyprahlé“ půdy a její dohnojení přírodními způsoby apod.) to půda již sama nezvládá, a „musí“ se používat razantní chemičtí pomocníci. Uznávám, že jsem to dost zjednodušila, ale snad mi odborníci prominou. 🙂
Samostatnou kapitolou je chemie ve formě tzv. éček v průmyslově vyrobených výrobcích, o kterých jsem psala ve článku „Tajemství éček odhaleno – bezpečná či nebezpečná?“ zde>>
V potravinách v bio kvalitě se díky zákonům a nařízením smí vyskytovat (jednoduše řešeno) jen zlomek aditiv, a to z velké většiny jen ta přírodní. Ovšem pozor! Je rozdíl mezi biopotravinami a farmářskými výrobky, které můžeme koupit na farmářských trzích.
Biopotraviny musí být označeny příslušným zelenobílým pruhovaným logem s názvem Produkt ekologického zemědělství a jsou tedy pěstovány dle platných norem (velmi zjednodušeně řečeno – bez zakázané chemie).
Naopak farmářské výrobky jsou výrobky vypěstované farmáři, často regionálními, a to tradičními postupy. To ovšem nutně neznamená, že jsou vyrobené/vypěstované bez chemie. Ale mohou, a nezřídka také opravdu bývají, v bio kvalitě (nebo bio kvalitě hodně se blížící), pokud byly při jejich výrobě respektovány normy pro bio potraviny.
U biopotravin (především ovoce a zeleniny) mě osobně ale občas přijde, že je určitý problém s jejich náchylností k plesnivění – snad protože nejsou „ochráněny“ různými chemickými přípravky – takže je potřeba jejich včasná konzumace.
Vliv má jistě i jejich občasné dovážení z jižních zemí, a to zvláště v zimě, kdy u nás určité druhy nerostou. Nezbytnost tohoto často dlouhého transportu, vliv přepravních podmínek (teplota a vlhkost v přepravním prostředku vyhovující jednomu druhu zeleniny/ovoce, ale škodící jinému) nebo způsob jejich zabalení, který vede k zapaření, mají dle mého názoru vliv na to, že podléhají rychle zkáze, což je škoda.
To vše je ale samozřejmě problém i konvenčního ovoce a zeleniny. Plísně napadají ale i potraviny jako jsou ořechy, zvláště některé druhy podléhají rychle zkáze. Problém ovšem je, že napadení potraviny plísní v počátečních stádiích není okem patrné, ale našemu organismu škodí (např. aflatoxiny poškozují játra).
Spousta lidí ovšem poukazuje i na „odvrácenou“ stranu bio potravin, mezi kterou může patřit jejich vysoká cena, omezené množství, které je k dostání (zvláště v některých ročních obdobích). A spousta skeptiků má obavy, že i bio potraviny jsou ošetřovány chemií. Mají totiž dojem, že ohlídat dodržování předpisů je možné jen těžko…
Mezi výhody bio potravin patří:
Mezi nevýhody patří:
Elegantním, ale možná poněkud náročnějším, řešením je pěstovat si bio zeleninu a ovoce na balkóně nebo na zahrádce.
Kvalitní bio potraviny jsou rozhodně tím nejlepším pro zdraví dětí i dospělých...
Ve článku jste se dozvěděla skvělé základní informace, ale pokud se chcete dozvědět více lékařských souvislostí, osvědčených tipů a získat přesný návod, jak příkrmy zavádět krok za krokem od A do Z, je ideální čas využít hotové řešení.
Doporučuji vám eBook vytvořený lékařkou – dvojnásobnou zkušenou maminkou. eBook vytvořila na míru všem, kteří chtějí získat přesný návod postupu i s praktickými vychytávkami, aby měly jistotu, že příkrmy budou zavádět, připravovat i podávat opravdu správně. Najdete v něm:
MUDr. Radka D.: „Příkrmy od A do Z“ doporučuji všude. Spousta maminek se řídí věkem uvedeným na skleničce, příp. babskými či „zaručeně spolehlivými“ internetovými radami. Nevědomky zadělávají miminku na problémy. Tento e-book podává ucelený a přehledný know-how založený na moderních poznatcích. A navíc je velmi dobře čtivý. Měl by být součástí výbavičky každé nastávající maminky. :-)“
Zdroje a doporučená literatura:
Tajemství výrobců potravin – Ing. Vít Syrový
Jak žít dobře, zdravě a ekologicky šetrně – Arnika arnika.org