Časovaná bomba v našich ústech aneb „Snažilky“ konečně ve výhodě!

Nebezpečné amalgámové plomby

Já mám takové časované bomby 4. Tik, ťak, tik, ťak, tik, ťak 🙂 A co vy? Nevíte, o čem to mluvím?

O nebezpečných amalgámových plombách

Ty jsou totiž z cca 50% z nebezpečné rtuti, která je toxická pro nervovou soustavu. Zbylých cca 50% se skládá z dalších nebezpečných látek – především stříbra, mědi a cínu.

Dlouho panovalo přesvědčení, že rtuť se z amalgámových plomb neuvolňuje, ale až teprve moderní technologie prokázaly pravý opak!

Jenže tento mýtus přetrvává bohužel i nadále, a to i mezi stomatology a lékaři.

Na množství do organismu uvolněné rtuti má vliv teplota, pH či mechanické zatěžování plomby

Uvolňování rtuti z amalgámové plomby zvyšuje

  • pití teplých a horkých nápojů
  • konzumace kyselých potravin
  • žvýkání potravy a žvýkaček
  • čištění zubů
  • stomatologická manipulace s plombou, např. „převrtávání“.

Amalgámová výplň je tak pro tělo zdrojem trvalé expozice rtuti.  Další info najdete například ZDE>>

Vědecké studie prokazují, že trvalé uvolňování malých množství rtuti z amalgámových plomb může zhoršit nebo se podílet na vzniku řady onemocnění:

  • alergie a autoimunitní onemocnění
  • Alzheimerova choroba
  • amyotrofní lateralní skleróza (ALS)
  • poruchy autistického spektra (PAS)
  • kardiovaskulární potíže
  • chronický únavový syndrom
  • onemocnění ledvin
  • roztroušená skleróza (RS, sclerosis multiplex)
  • Parkinsonova nemoc
  • psychické potíže
  • reprodukční dysfunkce
  • onemocnění štítné žlázy

Péče o zuby

Mezi nejčastější projevy způsobené intoxikací rtutí patří bolesti hlavy, deprese, onemocnění žaludku, nervozita, poruchy imunity a další. Tyto příznaky jsou ovšem tak časté, že existuje velmi reálné riziko stanovení chybné diagnózy. Indikovaná léčba pak nemusí zabírat a může se stát, že potíže budou hodnoceny jako psychosomatického původu…

Každý člověk je jinak citlivý k účinkům toxinů v našem okolí a tedy i rtuti. Někomu nečiní významnější potíže “ pusa plná plomb“ :-), zato jinému způsobuje zdravotní potíže i plomba jediná.

Potenciální otrava způsobená amalgámem hrozí každému, kdo má v ústech alespoň 1 plombu tohoto typu! A již sebemenší odchylky od předepsaného poměru jednotlivých částí mohou podle Jutty Altmann-Brewe, autorky knihy Amalgám – časovaná bomba, způsobovat zvýšené nebezpečí vylučování rtuti do těla.

Samozřejmě nejvíce jsou vystaveni její toxicitě samotní stomatologové, kteří částečky při implantaci plomby vdechují a mají je i na oblečení.

Zatímco například v severských zemích je používání amalgámových plomb zakázáno nebo značně omezeno, ve většině ostatních evropských zemí je podporováno tím, že je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Hlavním důvodem hojného využívání amalgámu je jeho relativní levnost, trvanlivost a dosud i přesvědčení, že jeho negativní účinky nejsou zcela průkazné.

Nyní ovšem dochází ke změně v přístupu k amalgámu, a potažmo ke rtuti:

  • Již v průběhu roku 2018 by měl platit zákaz implantovat amalgámové plomby dětem do 16 let a těhotným a kojícím ženám. Více ZDE>>
  • A dále, především kvůli tomu, že právě zubní amalgám je jedním z hlavních zdrojů znečištění životního prostředí rtutí, by do roku 2030 měli všichni zubaři v EU amalgámové plomby přestat používat. Více ZDE>>

Jak je to s amalgámovými plombami se dočtete i ZDE>>

Nebezpečné amalgámové plomby

Co dělat, když už amalgámové plomby máte

Pokud chcete pro své zdraví udělat maximum, což je u žen ideální ještě před otěhotněním, protože tak ochrání zdraví svého „budoucího“ děťátka („snažilky“ mohou „bezčasí“ v době snažení využít a mají konečně „výhodu“), je možné si nechat amalgámové plomby odborně odstranit a nahradit nezávadnými, např. tzv. bílými.

Ale tím odborným odstraněním nemám na mysli, že si zajdete k jakémukoliv zubaři. K bezpečnému odstranění amalgámové plomby tak, abyste vy ani personál nebyli vystaveni účinkům rtuti, je potřeba velmi nákladné vybavení ordinace (tzv. mercury safe) se speciálním odvětráváním. Vy například budete mít v ústech speciální ochranou folii a lékař bude oblečen takřka jako kosmonaut. 🙂

Pro nebojácné zájemce ZDE kontakt na Dr. Jurčenka, který působí v Praze.  Cena odstranění plomby z 1 zubu je cca 2500,-. ZDE ještě zajímavé informační video o amalgámu.

Ještě jedna malá poznámku v souvislosti se rtutí. – Vzhledem ke znečištění moří a oceánů rtutí a její kumulaci v tukové tkáni ryb, se nedoporučuje konzumovat mořské ryby častěji než 2x týdně, což ale v našich končinách málokdo praktikuje. To se týká zvláště těhotných žen, kterým je dokonce doporučováno užívat raději tablety s omega-3 mastnými kyselinami jakožto náhrada za konzumaci mořských ryb, případně s jejich konzumací výrazně šetřit.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli a pomozte jim zlepšit zdraví!

MUDrc Míša - Tajemství ideálního mateřství

Zdroje a doporučená literatura:

Doba jedová 1 a 2 – prof.RNDr.Anna Strunecká, DrSc.

Jak žít dobře, zdravě a ekologicky šetrně – vydávané sdružením Arnika   arnika.org

https://www.yurmax.cz/

https://www.yurmax.cz/magazin/vedci-potvrzuji-skodlivost-amalgamu-pro-lidsky-organismus/

Maminka-lékařka se zkušeností s léčbou neplodnosti (první miminko máme z IVF, ale druhé z přirozeného otěhotnění!) a vášní pro zdraví bez "chemie". Nadšená propagátorka Nevýchovy, která si užila krásné těhotenství i porod a zvládla strasti počátku mateřství se ctí. Autorka e-průvodce pro páry plánující miminko "Naše vítězství nad neplodností aneb 12 tipů, jak zvládnout umělé oplodnění", e-průvodce těhotenstvím a přípravou k porodu "Konečně těhotná aneb Jak mít pohodové šestinedělí a zvládnout porod s úsměvem", e-průvodce komplexní péčí o miminko"Deník novopečené maminky aneb Jak přežít šestinedělí a užívat si mateřství". "S intuicí, rozumem i humorem Vás provedu mateřstvím již od plánování miminka." Jak a proč jsem se stala z neplodné lékařky maminkou blogerkou si přečtěte zde.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů