3 věci, kterým se při kojení vyhnout + DÁREK

Při kojení se řada látek z matčina těla dostává do mateřského mléka a tím do organismu citlivého miminka. Je proto potřeba se některým věcem vyvarovat. Samozřejmostí je nekouření (jak na odvykání kouření) a je-li to možné, minimalizace léků (využijte přírodní léčbu ze článku), ale více už ve článku.

Na co dávat v období kojení pozor

1.) Nedržte při kojení žádné diety

Nedržte žádné diety (a už vůbec ne drastické), protože těhotenství a kojení jsou období, která rozhodně nejsou vhodná k dietám (pro maminku ani pro miminko). Abyste totiž měla „výživné mléko“ (i když „slabé“ mléko neexistuje), musíte se kvalitně stravovat (kvalitou i množstvím), aby vás miminko „nevysálo“. Nejlepší redukční dieta je kojení, péče o miminko včetně každodenních procházek s kočárkem a péče o domácnost. 🙂

Udává se, že kojící maminka hubne přibližně 0,5 – 1 kg za měsíc (u žen s nadváhou může být úbytek i vyšší), ale jsou i výjimky a některé kojící maminky dokonce tloustnou.

Hubnutím (hubnete-li skutečně tuk, nikoliv svaly) se z těla odbourávají i toxické látky rozpustné v tucích, které se ukládají v tukové tkáni (např. karcinogenní dioxiny). Ty jsou totiž rozpustné v tucích a redukcí tukových zásob se toxiny dostávají do krve a tím i do mateřského mléka a těla miminka.

2.) Vyhněte se při kojení intenzivním sportovním aktivitám

Fyzicky náročnější a intenzivní sportovní aktivity nejen zvyšují energetický výdej, což může mít negativní vliv na tvorbu mateřského mléka, ale především zvyšují tvorbu kyseliny mléčné (laktátu). Ta vzniká ve svalech a dostává se i do mateřského mléka, čím může změnit jeho chuť a miminko pak může kojení odmítat.

Změnu chuti mateřského mléka může způsobit i první poporodní menstruace.

3.) Jaké potraviny při kojení vynechat

Při kojení je potřeba se stravovat nejen zdravě a dostatečně výživně (více ve článku „Strava kojící maminky – zdravě a bez chyb“), ale také dávat pozor, které potraviny konzumovat a kterým se naopak vyhnout. Vyhnout se některým potravinám je potřeba z několika důvodů.

A.) Potraviny s alergenním potenciálem

Některé potraviny je vhodné jíst s opatrností a v omezeném množství (např. citrusy, ananas, kiwi, jahody, ryby a další), protože mají vysoce alergenní potenciál a mohly by u rizikového miminka způsobit potravinovou alergii či atopický ekzém (či jeho zhoršení).

Potravinové alergie se u miminek obvykle projevují nejčastěji právě atopickým ekzémem – v tomto případě jsou to především mléko, vaječný bílek, lepek, ořechy. Mezi potraviny, které ekzém zhoršuje, patří především oříšky, kakao, čokoláda, med, kořeněná jídla, papriky, rajčata apod., které je vhodné konzumovat v omezeném množství a sledovat jejich vliv na pokožku miminka.

Preventivně, není-li důvod, alergenní potraviny nevynechávejte. Jednak má takto miminko možnost se s alergeny setkat v omezeném množství (přes mateřské mléko) a během kojení, kdy je právě pozitivními účinky kojení (mateřské mléko obsahuje mimo jiné imunitní látky imunoglobuliny) „chráněno“. A jednak pokud byste vysadila všechny alergenní potraviny, neměla byste brzy, co jíst stran pestrosti. 😊

B.) Potraviny dráždící trávení miminka

Vynechte potraviny, které jsou dráždivé a nadýmavé a mohou miminku způsobit potíže s trávením, koliky a „prdíky“. Především jsou to tyto:

C.) Potraviny rizikové z hlediska infekce

Vyhněte se potravinám, které by mohly způsobit infekci jako je salmonela, toxoplazmóza, listerióza apod. Proto se tyto potraviny nedoporučují ani v těhotenství.

Patří sem nedovařené či syrové maso (tatarák) a syrová vejce. Pozor i na lahůdkové výrobky (obložené chlebíčky s majonézou či tatarkou apod.) a zákusky (smetana). Dále pozor na syrové ryby a korýše (sushi, tatarák z lososa a dalších ryb).

Podobně je to s nepasterizovaným mlékem a mléčnými výrobky, sýry, džusy a zeleninové kvašené nápoje… Ovšem je potřeba říct, že nepasterizované výrobky jsou hodnoceny jako „zdravější“, protože pozitivní látky nebyly zničeny varem a podobnými úpravami. Já s nimi při kojení problém neměla.

D.) Pozor na ryby s větším množstvím toxické rtuti

Ryby, zvláště ty mořské, jsou zdrojem bílkovin a prospěšných omega-3 mastných kyselin a jódu. Kupujte je ale čerstvé, nikoli mražené.

Pozor ale na ryby s vyšším množstvím toxické rtuti – candát, tuňák, štika, makrela, okoun, žralok, mečoun, bolen – jejich konzumaci omezte na minimum, protože rtuť je toxická především pro nervovou soustavu. Já dávám přednost divokému lososu.

E.) Vynechte aditiva (éčka) a průmyslově vyrobenou stravu

Vylučte nebo aspoň omezte na minimum nezdravá jídla – smažená, přeslazená, se škodlivými „éčky“.

Jak poznat, která éčka jsou nejhorší a mají negativní vliv na zdraví (nejen miminka) se dočtete ve článku „Tajemství éček odhaleno – bezpečná, nebo nebezpečná?“

Průmyslově vyráběná strava jsou například fastfoody, konzervy, instantní polévky a další předem uvařená a připravená jídla určená do mikrovlnky/trouby apod. Obsahují totiž:

  • hodně energie, rafinovaných cukrů, tuků
  • málo vitamínů, živin a vlákniny
  • konzervanty, aby vydržely
  • neurotoxické glutamáty (ty mají ovšem řadu skrytých názvů, abyste je nepoznali – tady zjistíte, jak je poznat) pro pikantní chuť
  • umělá sladidla (acesulfam K, aspartam…) (mimo jiné negativní účinky na zdraví) zvyšující chuť k jídlu a způsobující obezitu
  • barviva (u cukrovinek), která mohou mít negativní vliv na chování a pozornost dětí…
Éčka - aditiva - v potravinách

F.) Pozor na bylinky zastavující laktaci

Laktaci zastavuje především máta a šalvěj. Oblíbená chia semínka s řadou pozitivních účinků jsou semínka šalvěje hispánské. Na mátu dávejte pozor i například v zubní pastě.

Jak laktaci naopak nastartovat se naučíte v tomto krátkém e-Booku.

G.) Tekutiny nevhodné při kojení

Jaké tekutiny jsou při kojení vhodné a jak vybrat vhodný kojící čaj najdete v tomto článku.

Přeji spokojené a stoprocentně zdravé kojení! 😊

Líbil se vám článek?

Chcete se dozvědět vše o mateřském mléce, osvojit si techniku kojení a naučit se vyřešit nejrůznější problémy s kojením?

Přečtěte si e-Book „Kojení od A do Z“  a dejte svému děťátku do života to nejlepší!

MUDrc Míša - Tajemství ideálního mateřství

Zdroje a doporučená literatura:

kojeni.cz

Doba jedová 1 a 2 – prof.RNDr.Anna Strunecká, DrSc.  

Jak žít dobře, zdravě a ekologicky šetrně – vydávané sdružením Arnika    arnika.org

Tajemství výrobců potravin – Ing. Vít Syrový 

Aby dětem chutnalo 1 a 2 – RNDr.Petr Fořt, CSc. 

Maminka-lékařka se zkušeností s léčbou neplodnosti (první miminko máme z IVF, ale druhé z přirozeného otěhotnění!) a vášní pro zdraví bez "chemie". Nadšená propagátorka Nevýchovy, která si užila krásné těhotenství i porod a zvládla strasti počátku mateřství se ctí. Autorka e-průvodce pro páry plánující miminko "Naše vítězství nad neplodností aneb 12 tipů, jak zvládnout umělé oplodnění", e-průvodce těhotenstvím a přípravou k porodu "Konečně těhotná aneb Jak mít pohodové šestinedělí a zvládnout porod s úsměvem", e-průvodce komplexní péčí o miminko"Deník novopečené maminky aneb Jak přežít šestinedělí a užívat si mateřství". "S intuicí, rozumem i humorem Vás provedu mateřstvím již od plánování miminka." Jak a proč jsem se stala z neplodné lékařky maminkou blogerkou si přečtěte zde.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů