Při kojení se řada látek z matčina těla dostává do mateřského mléka a tím do organismu citlivého miminka. Je proto potřeba se některým věcem vyvarovat. Samozřejmostí je nekouření (jak na odvykání kouření) a je-li to možné, minimalizace léků (využijte přírodní léčbu ze článku), ale více už ve článku.
Nedržte žádné diety (a už vůbec ne drastické), protože těhotenství a kojení jsou období, která rozhodně nejsou vhodná k dietám (pro maminku ani pro miminko). Abyste totiž měla „výživné mléko“ (i když „slabé“ mléko neexistuje), musíte se kvalitně stravovat (kvalitou i množstvím), aby vás miminko „nevysálo“. Nejlepší redukční dieta je kojení, péče o miminko včetně každodenních procházek s kočárkem a péče o domácnost. 🙂
Udává se, že kojící maminka hubne přibližně 0,5 – 1 kg za měsíc (u žen s nadváhou může být úbytek i vyšší), ale jsou i výjimky a některé kojící maminky dokonce tloustnou.
Hubnutím (hubnete-li skutečně tuk, nikoliv svaly) se z těla odbourávají i toxické látky rozpustné v tucích, které se ukládají v tukové tkáni (např. karcinogenní dioxiny). Ty jsou totiž rozpustné v tucích a redukcí tukových zásob se toxiny dostávají do krve a tím i do mateřského mléka a těla miminka.
Fyzicky náročnější a intenzivní sportovní aktivity nejen zvyšují energetický výdej, což může mít negativní vliv na tvorbu mateřského mléka, ale především zvyšují tvorbu kyseliny mléčné (laktátu). Ta vzniká ve svalech a dostává se i do mateřského mléka, čím může změnit jeho chuť a miminko pak může kojení odmítat.
Změnu chuti mateřského mléka může způsobit i první poporodní menstruace.
Při kojení je potřeba se stravovat nejen zdravě a dostatečně výživně (více ve článku „Strava kojící maminky – zdravě a bez chyb“), ale také dávat pozor, které potraviny konzumovat a kterým se naopak vyhnout. Vyhnout se některým potravinám je potřeba z několika důvodů.
Některé potraviny je vhodné jíst s opatrností a v omezeném množství (např. citrusy, ananas, kiwi, jahody, ryby a další), protože mají vysoce alergenní potenciál a mohly by u rizikového miminka způsobit potravinovou alergii či atopický ekzém (či jeho zhoršení).
Potravinové alergie se u miminek obvykle projevují nejčastěji právě atopickým ekzémem – v tomto případě jsou to především mléko, vaječný bílek, lepek, ořechy. Mezi potraviny, které ekzém zhoršuje, patří především oříšky, kakao, čokoláda, med, kořeněná jídla, papriky, rajčata apod., které je vhodné konzumovat v omezeném množství a sledovat jejich vliv na pokožku miminka.
Preventivně, není-li důvod, alergenní potraviny nevynechávejte. Jednak má takto miminko možnost se s alergeny setkat v omezeném množství (přes mateřské mléko) a během kojení, kdy je právě pozitivními účinky kojení (mateřské mléko obsahuje mimo jiné imunitní látky imunoglobuliny) „chráněno“. A jednak pokud byste vysadila všechny alergenní potraviny, neměla byste brzy, co jíst stran pestrosti. 😊
Vynechte potraviny, které jsou dráždivé a nadýmavé a mohou miminku způsobit potíže s trávením, koliky a „prdíky“. Především jsou to tyto:
Vyhněte se potravinám, které by mohly způsobit infekci jako je salmonela, toxoplazmóza, listerióza apod. Proto se tyto potraviny nedoporučují ani v těhotenství.
Patří sem nedovařené či syrové maso (tatarák) a syrová vejce. Pozor i na lahůdkové výrobky (obložené chlebíčky s majonézou či tatarkou apod.) a zákusky (smetana). Dále pozor na syrové ryby a korýše (sushi, tatarák z lososa a dalších ryb).
Podobně je to s nepasterizovaným mlékem a mléčnými výrobky, sýry, džusy a zeleninové kvašené nápoje… Ovšem je potřeba říct, že nepasterizované výrobky jsou hodnoceny jako „zdravější“, protože pozitivní látky nebyly zničeny varem a podobnými úpravami. Já s nimi při kojení problém neměla.
Ryby, zvláště ty mořské, jsou zdrojem bílkovin a prospěšných omega-3 mastných kyselin a jódu. Kupujte je ale čerstvé, nikoli mražené.
Pozor ale na ryby s vyšším množstvím toxické rtuti – candát, tuňák, štika, makrela, okoun, žralok, mečoun, bolen – jejich konzumaci omezte na minimum, protože rtuť je toxická především pro nervovou soustavu. Já dávám přednost divokému lososu.
Vylučte nebo aspoň omezte na minimum nezdravá jídla – smažená, přeslazená, se škodlivými „éčky“.
Jak poznat, která éčka jsou nejhorší a mají negativní vliv na zdraví (nejen miminka) se dočtete ve článku „Tajemství éček odhaleno – bezpečná, nebo nebezpečná?“
Průmyslově vyráběná strava jsou například fastfoody, konzervy, instantní polévky a další předem uvařená a připravená jídla určená do mikrovlnky/trouby apod. Obsahují totiž:
Laktaci zastavuje především máta a šalvěj. Oblíbená chia semínka s řadou pozitivních účinků jsou semínka šalvěje hispánské. Na mátu dávejte pozor i například v zubní pastě.
Jak laktaci naopak nastartovat se naučíte v tomto krátkém e-Booku.
Jaké tekutiny jsou při kojení vhodné a jak vybrat vhodný kojící čaj najdete v tomto článku.
Přeji spokojené a stoprocentně zdravé kojení! 😊
Líbil se vám článek?
Zdroje a doporučená literatura:
kojeni.cz
Doba jedová 1 a 2 – prof.RNDr.Anna Strunecká, DrSc.
Jak žít dobře, zdravě a ekologicky šetrně – vydávané sdružením Arnika arnika.org
Tajemství výrobců potravin – Ing. Vít Syrový
Aby dětem chutnalo 1 a 2 – RNDr.Petr Fořt, CSc.