Péče o miminko do 1 roku věku je náročná a zodpovědná věc. Nejde totiž jen o přebalování, kojení a procházky s kočárkem, ale maminka musí vědět, jak:
A bohužel chybovat se dá velmi snadno a někdy to může mít negativní vliv na zdraví děťátka. Jenže kdy to vše nastudovat v tom mateřském zápřahu, že. A proto jsou tu moje články a e-Booky plné znalostí a zkušeností maminky-lékařky. 😊
V tomto článku se zaměříme na to, co při přípravě příkrmů/stravy pro děti nedělat.
Při přípravě a kupování potravin se vyhněte éčkům. Některá éčka, např. vybraná barviva mají negativní vliv na pozornost a chování dětí, jiná působí jako neurotoxiny (např. glutamáty). Mezi aditiva s nejvíce negativními účinky na zdraví patří konzervanty (např. E250) a umělá sladidla jako umělá sladidla aspartam a acesulfam K.
Jednoduše se aditivům vyhnete tak, že nebude konzumovat polotovary a průmyslově vyrobenou stravu, a pokud ano, tak jen v omezeném množství a budete číst etikety a dobře výrobky vybírat. Zkrátka vařte ze základních surovin a máte vystaráno. 😊
Samozřejmě ne všechna éčka jsou škodlivá, ale jak to poznat, že? Postupovat můžete podle útlé brožurky se seznamem všech éček „Tajemství výrobců potravin“ od Ing. Víta Syrového nebo si stáhnout mobilní aplikaci Fér potravina.
Dítě si na sladkou chuť zvykne a bude ji vyžadovat a cukr není zdravý a pro děti (zvláště kojence a batolata) vhodný z důvodu rizika nadváhy, obezity a s tím spojených zdravotních obtíží včetně rizika vzniku cukrovky.
Také působí negativně na střevní mikroflóru a dochází k poruše rovnováhy mezi laktobacily, což má dříve či později za následek potíže s imunitou – nemocnost, kožní potíže, alergie, intolerance… K čemu je střevní mikroflóra potřebná a jak ji přirozenými prostředky podpořit se dozvíte ve článku „Pevné zdraví aneb TOP probiotika (nejen) pro maminky a miminka“.
Dalším důvodem je samozřejmě riziko zubního kazu. Jak na zvýšenou zubní kazivost u dětí se dozvíte v tomto článku.
Tato doporučení se netýkají jen cukru, ale také (a to především) látek jako glukózový, glukózo-fruktózový a fruktózový sirup a umělých sladidel (např. acesulfam K či aspartam). Umělá sladidla zvyšují chuť k jídlu a mají další negativní vlivy na zdraví.
Alespoň do 3 let věku se vyhýbejte (nebo alespoň minimalizujte) sladkostem jako jsou nejrůznější bonbonky, sušenky, čokoláda, zmrzliny a nanuky (zvláště těm kupovaným, výjimkou by mohly být domácí zmrzliny z kvalitních surovin). Důvod je stejný jako u cukru, a navíc…
Čokoláda, med, oříšky a další složky jsou silnými alergeny a u malých dětí mohou způsobit potravinovou alergii, která se může projevit chronickým kožním onemocněním – atopickým ekzémem.
Cukrovinky navíc obsahují řadu aditiv včetně nevhodných druhů barviv – některé mohou způsobovat poruchy chování a pozornosti dětí (více se dozvíte ve článku „Tajemství éček odhaleno – bezpečná, či nebezpečná“).
Do konce 1. roku věku jídlo nesolte (ani při přípravě jídla). Po roce věku solit už můžete, ale jen mírně. Sůl především zatěžuje ledviny. Nezapomeňte, že i potraviny jako mazací sýry obsahují sůl, takže je potřeba složení potravin sledovat i z tohoto důvodu.
Sůl pak doporučuji používat himalájskou. Obsahuje „klasickou“ sůl (NaCl) asi jen z 85 % a zbytek jsou další zdraví přínosné minerály. Solí tedy o trošičku méně než běžná sůl, takže jí budete potřebovat trošičku víc. Tato sůl navíc není upravována klasickými „chemickými“ postupy jako běžná sůl (včetně té mořské), ale je „čistá“.
U dětí do 1 roku věku koření minimalizujte, poté ho používejte jen v omezeném množství a používejte jen bylinky (bazalka, kmín, tymián, fenykl, anýz a další – řada z nich působí pozitivně na trávení).
Do 3 let věku není vhodné kari, pálivá paprika, chilli a další dráždivé a pálivé koření. U atopiků buďte opatrní i po 3 roce věku. Stejně tak nepoužívejte (týká se i dospělých!) směsi koření typu „grilovací koření“, „koření na ryby“, protože směsi často obsahují neurotoxiny glutamáty a další nevhodné složky (jaké jsou jejich účinky na zdraví a jak je v potravinách odhalit najdete v tomto článku o éčkách). Raději si „směs“ vyrobte sami použitím více druhů jednosložkových koření.
Pozor i na pochutiny jako majonézy, kečupy, hořčice apod. – často obsahují škroby, nevhodná aditiva – éčka (např. chemické konzervanty), nedostatečně tepelně upravená vejce apod. Je třeba číst etikety a dobře vybírat.
Nedávejte dětem sóju (sójové mléko, tofu a další výrobky) – obsahují totiž estrogeny, ženské pohlavní hormony, a někdy i různá nevhodná aditiva – další informace o sóje, jejích přínosech a rizicích najdete zde
Výjimku by mohly tvořit fermentované produkty jako miso či tempeh, ale i tak si myslím, že bez sójových produktů se dá obejít.
Minimálně do 6 let nedávejte dětem uzeniny (párky, klobásy, paštiky, salámy, tlačenky, jitrnice, jelita…). Nejsou vhodné ani pro dospělé, zvláště jsou-li konzumovány ve větším množství (domácí jsou výjimkou v případě rozumné občasné konzumace) – výjimkou je občas podaná kvalitní (s vysokým podílem masa – přes 90%) libová dušená vepřová.
Uzeniny obsahují nejen vysoké množství soli a koření (často včetně neurotoxického glutamátu), ale také zdraví škodlivé konzervanty, obvykle typu E250.
Dětem nepodávejte polotučné, nízkotučné nebo dokonce odtučněné mléčné výrobky. Nejsou totiž vhodné ani pro dospělé, protože neobsahují dostatek živin a minerálů (u odtučněných je to s trochou nadsázky jen „obarvená voda“). Podávejte vždy jen plnotučné mléko, jogurty, tvaroh…
Nechcete-li jíst např. u sebe tolik tučného a držet „dietu“, tak si raději dejte jen menší porci, ale plnotučné (příp. polotučné).
Kvalita a způsob stravování dítěte do 3 let věku má stěžejní význam pro jeho celoživotní zdraví, takže se vyplatí dát si záležet.
Správně připravené příkrmy by měly být zdravé po všech stránkách:
Ale také by měly být pro maminku rychle, snadno a pohodlně připravitelné. A abych maminkám toto krásné, ale náročné období usnadnila, sepsala jsem všechny potřebné informace od odborníků na výživu dětí, logopedů, psychologů a lékařů a doplnila je zajímavostmi a maminkovskými zkušenostmi.
Vše najdete v přehledném a srozumitelném e-Booku „Příkrmy od A do Z“, který si maminky chválí:
„Děkuji, Vaše rady ohledně příkrmů u dcery krásně zabraly a jsem spokojená já a hlavně ona.“ 🙂 Eva J.
„Velice děkuji za to, že jste si dala tu práci s uspořádáním informací z různých kvalitních zdrojů. eBook mi odpověděl na všechny základní otázky.“ Martina R.
„Příkrmy od A do Z“ doporučuji všude. Spousta maminek se řídí věkem uvedeným na skleničce, příp. babskými či „zaručeně spolehlivými“ internetovými radami. Nevědomky zadělávají miminku na problémy. Tento e-book podává ucelený a přehledný know-how založený na moderních poznatcích. A navíc je velmi dobře čtivý. Měl by být součástí výbavičky každé nastávající maminky. :-)“ MUDr. Radka D.
Hodně zdraví a dětičkám i dobrou chuť!
Zdroje a doporučená literatura.
Doba jedová 1 a 2 – prof.RNDr.Anna Strunecká, DrSc.
Jak žít dobře, zdravě a ekologicky šetrně – vydávané sdružením Arnika arnika.org
Tajemství výrobců potravin – Ing. Vít Syrový
Aby dětem chutnalo 1 a 2 – RNDr.Petr Fořt, CSc.
Margit.cz